CSODÁLATOS ÉTELEK > RECEPTEK > ÖSSZES RECEPT > Baconbe tekert sertésszűz medalionok lilakáposztával és burgonyagombóccal

Baconbe tekert sertésszűz medalionok lilakáposztával és burgonyagombóccal

    Írta: Bende Margó

Sertéshús, Lilakáposzta és Burgonya. A három jó barát. 🙂

Előkészítés és összeállítás: 50 perc

Teljes elkészülés: 1 óra 50 perc

Baconbe tekert sertésszűz medalionok lilakáposztával és burgonyagombóccal

Hozzávalók (4 főre):

A káposztához:

  • 80 dkg lilakáposzta
  • 4 dkg vaj
  • 10 dkg alma (kockázva)
  • 2 szem szegfűszeg
  • 20 ml Créme de cassis (Fekete ribizli likőr)
  • 125 ml száraz vörösbor
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál ecet
  • frissen őrölt bors

A burgonyagombóchoz:

  • 1 kg sárga burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő

A húshoz:

  • 6 szár kakukkfű
  • 8 db sertés szűz medalion
  • 2 evőkanál vaj
  • 8 szelet bacon

Az mártáshoz:

  • 2 evőkanál likőr
  • 2 evőkanál hideg vaj
  • só és bors
 
  • díszítéshez kakukkfű és egész bors

Elkészítés:

A lilakáposztához eltávolítjuk a káposzta külső leveleit, kivágjuk a torzsáját és vékony csíkokra vágjuk. Egy edényben vajat melegítünk, hozzáadjuk a káposztát, az almakockákat és a szegfűszeget. Felöntjük egy kevés vízzel, a likőrrel és a vörösborral. Hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, sóval és borssal ízesítjük és lefedve, 35-40 percig pároljuk.
A burgonyagombócokhoz meghámozzuk a megmosott burgonyát, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Forrón áttörtjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A kihűlt  burgonyát összekeverjük a liszttel, a tojással, a sóval és tésztává gyúrjuk. Vizet forralunk, sózzuk és hozzáadjuk a hideg vízben elkevert keményítőt. (Ha a főzővízbe kevés hidegen elkevert keményítőt adunk, elkerülhetjük, hogy szétfőjenek a gombócok.) A masszából nedves kézzel gombócokat formázunk és kb. 20 perc alatt kifőzzük őket.
A húshoz leöblítjük és szárazra töröljük a kakukkfüvet, leveleit letépkedjük és felaprítjuk. A sertésszüzet medalionokra vágjuk, enyhén sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben, forró vajon kérget sütünk rájuk. Minden darabot megszórunk kevés kakukkfűvel és szorosan betekerünk egy-egy szelet baconnel. A bacon szeletek nyitott végét a medalionok alá vezetjük, hogy sütés közben azok ne essenek le a húsról. A betekert húsokat tepsibe tesszük és 120 °C-ra előmelegített sütőben, 25-30 percig sütjük.
A mártáshoz a hús sütését követően visszamaradt húslét és zsiradékot használjuk fel. Hozzáadjuk a likőrt és felforraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a hideg vajat, sózzuk és borsozzuk.
A tálalást a lilakáposztával kezdjük, erre helyezzük a sertésszüzeket és a gombócokat. Végül meglocsoljuk a mártásunkkal és kakukkfűvel, egész borssal megszórva díszítjük.

Így készül a karácsonyi fondant manó

Ha szeretnél formatortát ajándékozni, de nem szeretnél vele bajlódni, készen is elérhető.
Írd meg milyet szeretnél, elkészítem neked!

Referencia tortáimat itt láthatod.

Archívum