Piperade, a baszk (spanyol) lecsó

    Írta: Bende Margó

A világ minden kultúrájának és régiójának megvan a saját, meghatározó ízvilága. Baszkföldön az egyik ilyen étel a piperade. Az étek autentikusságát fokozhatjuk egy jó pohár baszk almaborral, majd levezetésképp egy szelet Gâteau Basque -kal (Baszk tortával).

Elkészítés: 30 perc

Piperade

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 db közepes zöld és/vagy piros húsú paprika, csíkokra vágva
  • 6 db paradicsom kockára vágva
  • 3 evőkanál (45 ml) olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 fej hagyma vékonyra szeletelve
  • 1 teáskanál (5 g) cukor
  • őrölt, vagy friss chili paprika, ízlés szerint
  • só és fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

Közepes hőmérsékletűre melegített serpenyőben olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymát, a paprikát, sózzuk, borsozzuk. A lecsót kb. 10 percig, gyakran kevergetve kezdjük el főzni. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és még egy percig együtt pirítjuk a paprikás raguval. Ezután tesszük bele a paradicsomot, a cukrot és ízlés szerint a chili paprikát. Addig főzzük, amíg a paradicsom leve besűrűsödik és a paprika átpuhul, de megtartja az alakját. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.
A piperade szolgálhat főételként, köretként, vagy mártogatósként is.
Megspékelhetjük akár tojással, sült bacon csíkokkal/kockákkal, vagy reszelt érlelt sajttal megszórva.

Design tortáim

A dinnye tálalás művészete!

Archívum