CSODÁLATOS ÉTELEK > 2021. JANUÁR A ZÖLDSÉG HAVA > Tészta glasszírozott hagymával, napon szárított paradicsommal, kapribogyóval és feta sajttal

Tészta glasszírozott hagymával, napon szárított paradicsommal, kapribogyóval és feta sajttal

    Írta: Bende Margó

Kevesen tudják, de a paradicsom valójában gyümölcs és nem zöldség. Napon szárított formája az egyik legjobb növényi vasforrás. 100 grammjában 9,1 milligramm vas található, ez a mennyiség a napi szükségletünk több, mint fele. 

Elkészítés: 40 perc

Tészta glasszírozott hagymával, napon szárított paradicsommal, kapribogyóval és feta sajttal

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g rövid csöves tészta
  • 4 fej lila hagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • ½ teáskanál cukor
  • 150 g olajos napon szárított paradicsom (lecsepegtetve)
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 200 g feta sajt
  • ½ teáskanál méz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál mustár
  • petrezselyem (díszítésnek)

Elkészítés:

A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben al dente-re főzzük, majd leszűrjük és 1 evőkanál olajjal összeforgatjuk. A hagymát megtisztítjuk, karikára szeleteljük és 2 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük, majd a cukorral meghintve 1-2 percig karamellizáljuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. A cél az, hogy egy csillogó máz képződjön a hagymán. A paradicsomot feldaraboljuk, a kapribogyót lecsepegtetjük, a feta sajtot 1 cm-es kockákra vágjuk. A maradék olajból, az ecetből, mézből, mustárból  és citromléből dresszinget készítünk. Mindet egy csavaros befőttes üvegbe tesszük, megsózzuk, majd jó alaposan összerázzuk. Ezután már csak a tésztát kell összekevernünk a glasszírozott hagymával, az előkészített paradicsommal, kapribogyóval és fetával és tálalhatunk is. A tésztát dresszinggel meglocsolva és nagyobb darabokra vágott petrezselyemmel szórva szervírozzuk.

További húsmentes recepért lapozz!

Formatortáim

4 szórakoztató és őrült módszer a tojások elkészítésére

Archívum