CSODÁLATOS ÉTELEK > RECEPTEK > ÖSSZES RECEPT > Almás-mandulás kocka narancsos „túró” krémmel
Almás-mandulás kocka narancsos „túró” krémmel
Írta: Bende Margó
Teljes elkészülés: 1 óra 50 perc
Almás-mandulás kocka narancsos „túró” krémmel
Hozzávalók (20 szelet):
Elkészítés:
Az almákat megmossuk és meghámozzuk, elnegyedeljük, kikanyarítjuk a magházukat és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és sárgáját is külön-külön egy-egy keverőtálban 5-5 dkg cukorral habosra keverjük (a fehérje felverésekor 1 csipet sóval indítunk, a cukrot csak a keverési szakasz felénél adjuk a habhoz). Az elkészült habokat könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A narancsot megmossuk. Mind a héját, mind a levét fel fogjuk használni, így először finom-reszelővel lereszeljük a héját, majd kicsavarjuk a levét is. A reszelt almát és a narancs héját a tojás keverékéhez adjuk.
Egy másik keverőtálban összekeverjük a mandulát, a mézeskalácsfűszert, a lisztet és a sütőport, majd finoman összedolgozzuk az alma-tojás keverékünkkel. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egyenletesen eloszlatjuk az alján a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on (légkeveréssel 160 °C, gáz sütőben 2-3. fokozat), 25 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből a süteményt, érdemes tűpróbát végezni. Ha a tűre (villa, fogpiszkáló) rátapad a tészta, hagyjuk még 5 percig sülni. Amikor készre sült a tésztánk, kivesszük a sütőből és rácson hagyjuk kihűlni.
Ha lapzselatint használunk, akkor azt felhasználásig beáztatjuk hideg vízbe.
Simára keverjük a homoktövis velőt (2 evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez) a kvarkkal, a fahéjjal és a maradék cukorral.
Egy kis edényben felmelegítjük a narancslevet, hozzáadjuk és folyamatos kevergetés mellett feloldjuk benne a zselatint. A zselatinos keveréket csak forráspontig hevítjük, nem forraljuk, mert akkor a zselatin elveszíti a zselésítő tulajdonságát. A zselatinos narancslevet is a kvarkhoz adjuk és jól eldolgozzuk benne. A narancsos krémünket egyenletesen eloszlatjuk a kihűlt tésztán és hagyjuk megdermedni. A megmaradt homoktövis velőt pürésítsük, tegyük habzsákba. A süteményt kockákra vágjuk, majd a tetejüket a homoktövis velő pürével díszítjük.
Ajándék torta ötletek
Ha szeretnél formatortát ajándékozni, de nem szeretnél vele bajlódni, készen is elérhető.
Írd meg milyet szeretnél, elkészítem neked!
Referencia tortáimat itt láthatod.
⇓
Formatorta galéria