CSODÁLATOS ÉTELEK > RECEPTEK > ÖSSZES RECEPT > Almás-mandulás kocka narancsos „túró” krémmel

Almás-mandulás kocka narancsos „túró” krémmel

    Írta: Bende Margó

Egy sütemény sok értékes vitaminnal: C-vitamin az almában és a homoktövisben az erős immunrendszerért, E-vitamin a mandulában és a tönkölylisztben a sejtvédelemért és a szív egészségéért, valamint B-vitamin a tojásban és a kvarkban a vérképzés elősegítéséhez, a tápanyagok könnyebb felszívódásáért és a kiegyensúlyozott idegrendszerért.

Előkészítés és összeállítás: 50 perc

Teljes elkészülés: 1 óra 50 perc

Almás-mandulás kocka narancsos „túró” krémmel

Hozzávalók (20 szelet):

  • 40 dkg alma
  • 3 db tojás
  • 14 dkg nádcukor
  • 1 db kezeletlen narancs
  • 14 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 12 dkg tönkölyliszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 12 lap zselatin (vagy 20 g porzselatin)
  • 35 dkg homoktövis velő (bioboltokban kapható)
  • 90 dkg kvark (vagy hamis kvark)
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet só (a tojásfehérje habba)

Elkészítés:

Az almákat megmossuk és meghámozzuk, elnegyedeljük, kikanyarítjuk a magházukat és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és sárgáját is külön-külön egy-egy keverőtálban 5-5 dkg cukorral habosra keverjük (a fehérje felverésekor 1 csipet sóval indítunk, a cukrot csak a keverési szakasz felénél adjuk a habhoz). Az elkészült habokat könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A narancsot megmossuk. Mind a héját, mind a levét fel fogjuk használni, így először finom-reszelővel lereszeljük a héját, majd kicsavarjuk a levét is. A reszelt almát és a narancs héját a tojás keverékéhez adjuk.
Egy másik keverőtálban összekeverjük a mandulát, a mézeskalácsfűszert, a lisztet és a sütőport, majd finoman összedolgozzuk az alma-tojás keverékünkkel. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egyenletesen eloszlatjuk az alján a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 °C-on (légkeveréssel 160 °C, gáz sütőben 2-3. fokozat), 25 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből a süteményt, érdemes tűpróbát végezni. Ha a tűre (villa, fogpiszkáló) rátapad a tészta, hagyjuk még 5 percig sülni. Amikor készre sült a tésztánk, kivesszük a sütőből és rácson hagyjuk kihűlni.
Ha lapzselatint használunk, akkor azt felhasználásig beáztatjuk hideg vízbe.
Simára keverjük a homoktövis velőt (2 evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez) a kvarkkal, a fahéjjal és a maradék cukorral.
Egy kis edényben felmelegítjük a narancslevet, hozzáadjuk és folyamatos kevergetés mellett feloldjuk benne a zselatint. A zselatinos keveréket csak forráspontig hevítjük, nem forraljuk, mert akkor a zselatin elveszíti a zselésítő tulajdonságát. A zselatinos narancslevet is a kvarkhoz adjuk és jól eldolgozzuk benne. A narancsos krémünket egyenletesen eloszlatjuk a kihűlt tésztán és hagyjuk megdermedni. A megmaradt homoktövis velőt pürésítsük, tegyük habzsákba. A süteményt kockákra vágjuk, majd a tetejüket a homoktövis velő pürével díszítjük.

Ajándék torta ötletek

Ha szeretnél formatortát ajándékozni, de nem szeretnél vele bajlódni, készen is elérhető.
Írd meg milyet szeretnél, elkészítem neked!

Referencia tortáimat itt láthatod.

Formatorta galéria

Archívum