Bolognais töltött óriás kagylótészta
csőben sütve
„A bolognai ragut és a töltött óriás kagylótésztát kombinálva egy nagyon szexi ételt kapunk, amit az igazi kényelemért a sütőből tálalunk.”
ADAG 4-6 adag idő 1 óra 40 perc nehézség könnyű
Óriás kagylótészta, Darált hús, Bolognai, Mascarpone, Mozzarella, Parmezán, Romantika, Kényeztetés
Hozzávalók
250 g óriás kagylótészta
200 g mascarpone
250 g mozzarella golyó, lecsepegtetve és apróra vágva
1 nagy csokor bazsalikom durvára vágva, + néhány egész levél a tálaláshoz
3 gerezd fokhagyma, zúzva
reszelt parmezán a tálaláshoz (ízlés szerint)
Bolognai raguhoz:
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma, finomra vágva
1 ág szárzeller, apróra vágva
1 db sárgarépa, apróra vágva
400 g darált marhahús
2 gerezd fokhagyma, zúzva
250 ml vörösbor
1 evőkanál paradicsompüré
800 g paradicsom, hámozva és apróra vágva
3 db babérlevél
1 kávéskanál cukrot
1-2 teáskanál balzsamecet
Elkészítés
A bolognai elkészítéséhez egy nagy, tűzálló serpenyőben, közepes hőmérsékleten felhevítjük az olajat. Rádobjuk a hagymát, a zellert és a sárgarépát, egy csipet sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd lefedve, 20 perc alatt puhára és enyhén aranybarnára pirítjuk őket.
A zöldségekhez adjuk a darált húst és magas hőmérsékleten és folyamatosan kevergetve, a ragut további 10 percig pirítjuk.
Ezután lejjebb vesszük a hőt, hozzáadjuk a fokhagymát, még egy percig pirítjuk, majd felöntjük a borral. Néhány percig lassú tűzön bugyogtatjuk a bolognait, hogy a lesült pörzsanyag feloldódjon a serpenyő aljáról.
Átkeverjük a ragut, hozzáadjuk a babérlevelet, a paradicsomot, a paradicsompürét és lefedve addig főzzük, amíg a paradicsom teljesen szétfő benne. Ekkor levesszük a fedőt, sóval, borssal, cukorral és balzsamecettel ízesítjük és további 30 percig rotyogtatjuk.
A bolognainak a szokásosnál hígabbnak kell lennie, mivel a tészta sütés közben felszívja a folyadék egy részét belőle.
Reszelt parmezánnal szórva és néhány bazsalikomlevéllel díszítve, forrón tálaljuk.
Kapcsolódó receptek
Bolognais töltött óriás kagylótészta
csőben sütve
„A bolognai ragut és a töltött óriás kagylótésztát kombinálva egy nagyon szexi ételt kapunk, amit az igazi kényelemért a sütőből tálalunk.”
ADAG 4-6 adag idő 1 óra 40 perc nehézség könnyű
Óriás kagylótészta, Darált hús, Bolognai, Mascarpone, Mozzarella, Parmezán, Romantika, Kényeztetés
Oszd meg a receptet
Hozzávalók
250 g óriás kagylótészta
200 g mascarpone
250 g mozzarella golyó, lecsepegtetve és apróra vágva
1 nagy csokor bazsalikom durvára vágva, + néhány egész levél a tálaláshoz
3 gerezd fokhagyma, zúzva
reszelt parmezán a tálaláshoz (ízlés szerint)
Bolognai raguhoz:
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma, finomra vágva
1 ág szárzeller, apróra vágva
1 db sárgarépa, apróra vágva
400 g darált marhahús
2 gerezd fokhagyma, zúzva
250 ml vörösbor
1 evőkanál paradicsompüré
800 g paradicsom, hámozva és apróra vágva
3 db babérlevél
1 kávéskanál cukrot
1-2 teáskanál balzsamecet
Elkészítés
A bolognai elkészítéséhez egy nagy, tűzálló serpenyőben, közepes hőmérsékleten felhevítjük az olajat. Rádobjuk a hagymát, a zellert és a sárgarépát, egy csipet sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd lefedve, 20 perc alatt puhára és enyhén aranybarnára pirítjuk őket.
A zöldségekhez adjuk a darált húst és magas hőmérsékleten és folyamatosan kevergetve, a ragut további 10 percig pirítjuk.
Ezután lejjebb vesszük a hőt, hozzáadjuk a fokhagymát, még egy percig pirítjuk, majd felöntjük a borral. Néhány percig lassú tűzön bugyogtatjuk a bolognait, hogy a lesült pörzsanyag feloldódjon a serpenyő aljáról.
Átkeverjük a ragut, hozzáadjuk a babérlevelet, a paradicsomot, a paradicsompürét és lefedve addig főzzük, amíg a paradicsom teljesen szétfő benne. Ekkor levesszük a fedőt, sóval, borssal, cukorral és balzsamecettel ízesítjük és további 30 percig rotyogtatjuk.
A bolognainak a szokásosnál hígabbnak kell lennie, mivel a tészta sütés közben felszívja a folyadék egy részét belőle.
Reszelt parmezánnal szórva és néhány bazsalikomlevéllel díszítve, forrón tálaljuk.
Kapcsolódó receptek