Oszd meg a receptet

Mézeskalács koszorú

angyalokkal és csillagokkal

„Finoman fűszerezett, mázas süteményekből ehető karácsonyi dekorációt varázsolhatsz – ez egy csodálatos ajándék, amit egy különleges személynek adhatsz karácsonyra.”

ADAG 12-15 darab     idő 60 perc     nehézség összetettebb

Mézeskalács, Cukormáz, Fűszerek, Ünnep, Tél, Hangulat, Ajándékötlet

Hozzávalók

175 g sötét muscovado cukor

85 g aranyszirup

100 g enyhén sózott vaj

350 g sima liszt, plusz a szóráshoz

1 teáskanál szódabikarbóna

1 evőkanál őrölt gyömbér

1 teáskanál őrölt fahéj

1 db tojás, felverve

Díszítéshez:

kék ételfesték

500 g fondant porcukor

ehető ezüst lüszterpor

szalag és celofán (ha ajándékba adjuk)

Elkészítés

  1. A cukrot, az aranyszirupot és a vajat egy lábasban, alacsony hőmérsékleten felforraljuk, 1-2 percig bugyogtatjuk, amíg sűrű szirup lesz, majd 10 percre félretesszük hűlni.

  2. A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálba öntjük. Hozzáadjuk a meleg szirupos keveréket meg a tojást és az egészet jól összekeverjük, hogy minden összeálljon, majd simára, csomómentesre gyúrjuk. A tészta most egy kicsit puha lesz még, de kihűlés után megszilárdul. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 30 percig hideg helyen pihentetjük.

  3. Kivesszük a tésztát a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten visszalágyulni. Közben előmelegítsük elő a sütőt 200 °C-ra/légkeverés: 180°C-ra /gázsütő: 6.-ra és kibélelünk két tepsit sütőpapírral.
  4. A tésztát 2 részre vágjuk, az egyiket visszacsomagoljuk a fóliába, a másikat 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy tányér, vagy egy tortaforma aljának segítségével egy 20 cm-es kört vágunk belőle, tepsibe tesszük, majd egy 7 cm-es kiszúróval a közepébe egy kisebb kört vágunk.
    A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és sok formát vágunk belőle a koszorú díszítéséhez (kb. 20-25 kisebb-nagyobb darabra lesz szükségünk – pl. csillagokra és angyalkákra) és ezeket a másik tepsibe tesszük.
  5. 10-12 perc alatt készre sütjük a sütiket. Amint kivesszük a mézeskalácsgyűrűt a sütőből, egy kis kiszúró segítségével, vagy egy csőfej végével egy lyukat szúrunk a tetején – később ezen keresztül kötjük majd a szalagot rá. Hagyjuk hűlni a tepsiben még 5 percig, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni őket.
  6. A porcukrot elkeverjük annyi vízzel, hogy sűrű szirupot kapjunk. Egy részét hagyjuk fehéren, a másik felét tetszés szerint színezzük kék ételfestékkel. Kis fejjel ellátott habzsákokba töltjük, majd tetszés szerinti díszítést készítünk a sütikre és ehető csillámport szórjuk rájuk. Hagyjuk száradni őket 1-2 órát, majd a maradék cukormázzal a koszorúgyűrűre ragasztjuk a díszített formákat. A gyűrű lyukába szalagot fűzünk és koszorút celofánba csomagoljuk. (A szalag igazából csak díszítő elem, nem ajánlatos felakasztani a koszorút.)

    2 hétig is eláll.

Végére is értünk a kalendáriumnak.

Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt kívánok!

Kapcsolódó receptek

Mézeskalács koszorú

angyalokkal és csillagokkal

„Finoman fűszerezett, mázas süteményekből ehető karácsonyi dekorációt varázsolhatsz – ez egy csodálatos ajándék, amit egy különleges személynek adhatsz karácsonyra.”

ADAG 12-15 darab     idő 60 perc     nehézség összetettebb

Mézeskalács, Cukormáz, Fűszerek, Ünnep, Tél, Hangulat, Ajándékötlet

Oszd meg a receptet

Hozzávalók

175 g sötét muscovado cukor

85 g aranyszirup

100 g enyhén sózott vaj

350 g sima liszt, plusz a szóráshoz

1 teáskanál szódabikarbóna

1 evőkanál őrölt gyömbér

1 teáskanál őrölt fahéj

1 db tojás, felverve

Díszítéshez:

kék ételfesték

500 g fondant porcukor

ehető ezüst lüszterpor

szalag és celofán (ha ajándékba adjuk)

Elkészítés

  1. A cukrot, az aranyszirupot és a vajat egy lábasban, alacsony hőmérsékleten felforraljuk, 1-2 percig bugyogtatjuk, amíg sűrű szirup lesz, majd 10 percre félretesszük hűlni.

  2. A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálba öntjük. Hozzáadjuk a meleg szirupos keveréket meg a tojást és az egészet jól összekeverjük, hogy minden összeálljon, majd simára, csomómentesre gyúrjuk. A tészta most egy kicsit puha lesz még, de kihűlés után megszilárdul. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 30 percig hideg helyen pihentetjük.

  3. Kivesszük a tésztát a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten visszalágyulni. Közben előmelegítsük elő a sütőt 200 °C-ra/légkeverés: 180°C-ra /gázsütő: 6.-ra és kibélelünk két tepsit sütőpapírral.
  4. A tésztát 2 részre vágjuk, az egyiket visszacsomagoljuk a fóliába, a másikat 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy tányér, vagy egy tortaforma aljának segítségével egy 20 cm-es kört vágunk belőle, tepsibe tesszük, majd egy 7 cm-es kiszúróval a közepébe egy kisebb kört vágunk.
    A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és sok formát vágunk belőle a koszorú díszítéséhez (kb. 20-25 kisebb-nagyobb darabra lesz szükségünk – pl. csillagokra és angyalkákra) és ezeket a másik tepsibe tesszük.
  5. 10-12 perc alatt készre sütjük a sütiket. Amint kivesszük a mézeskalácsgyűrűt a sütőből, egy kis kiszúró segítségével, vagy egy csőfej végével egy lyukat szúrunk a tetején – később ezen keresztül kötjük majd a szalagot rá. Hagyjuk hűlni a tepsiben még 5 percig, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni őket.
  6. A porcukrot elkeverjük annyi vízzel, hogy sűrű szirupot kapjunk. Egy részét hagyjuk fehéren, a másik felét tetszés szerint színezzük kék ételfestékkel. Kis fejjel ellátott habzsákokba töltjük, majd tetszés szerinti díszítést készítünk a sütikre és ehető csillámport szórjuk rájuk. Hagyjuk száradni őket 1-2 órát, majd a maradék cukormázzal a koszorúgyűrűre ragasztjuk a díszített formákat. A gyűrű lyukába szalagot fűzünk és koszorút celofánba csomagoljuk. (A szalag igazából csak díszítő elem, nem ajánlatos felakasztani a koszorút.)

    2 hétig is eláll.

Végére is értünk a kalendáriumnak.

Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt kívánok!

Kapcsolódó receptek