Oszd meg a receptet

Tojáslikőr sütemény

rumos cukormázzal

„Ez a tojáslikőr sütemény finom, szó szerint „kézzel fogható” változata a közkedvelt ünnepi italnak!
A rumos cukormáz pedig „a pont az í-re”.”

ADAG 20 darab     idő 3 óra 25 perc (pihentetéssel együtt)    nehézség könnyű

Tojáslikőr, Teasütemény, Rum, Ünnep, Tél, Hangulat, Kényeztetés, Ajándékötlet

Hozzávalók

375 g sima liszt

1/4 teáskanál szódabikarbóna

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

1/8 teáskanál őrölt fahéj

125 g szobahőmérsékletű vaj

80 g kristálycukor

80 g világosbarna cukor

1/2 teáskanál só

1 teáskanál rum (vagy 1/2 teáskanál rumaroma, vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat)

1 nagy szobahőmérsékletű tojássárgája

60 ml szobahőmérsékletű tojáslikőr

Rumos cukormáz:

250 g porcukor

1 teáskanál rum (vagy 1/2 teáskanál rumaroma, vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat)

1 evőkanál tojáslikőr

Elkészítés

  1. Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. Egyelőre félretesszük.

  2. A vajat és a cukrot egy robotgéppel közepes fokozaton habosra verjük (kb. 2-3 perc).
    Ezután alacsony fokozaton keverve hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojáslikőrt és a rumot. Addig verjük a vajas masszát, amíg jól összeáll.

  3. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és alaposan kikeverjük a tésztát. Legalább 3 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.

  4. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. 2 tepsit kibéleljük sütőpapírral, vagy szilikon sütőlappal.

  5. A tésztát 20 egyenlő részre osztjuk (kb. 1,5 evőkanálnyi adagok), korongokat lapítunk belőlük és egymástól távolabb a tepsikbe fektetjük őket. Két tepsiben, tepsinként 10-10 sütit készítünk. Kb. 9-11 perc alatt, aranybarnára sütjük őket.

  6. A sütőből kivéve a sütiket 2 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni őket.

  7. Most jön a cukormáz:
    Az összes hozzávalót egy villával jól összekeverjük, amit egy habzsákból (pici lyukat vágva rajta) a kihűlt sütikre csorgatunk és ízlés szerint megszórjuk szerecsendióval.

Kapcsolódó receptek

Tojáslikőr sütemény

rumos cukormázzal

„Ez a tojáslikőr sütemény finom, szó szerint „kézzel fogható” változata a közkedvelt ünnepi italnak!
A rumos cukormáz pedig „a pont az í-re”.”

ADAG 20 darab     idő 3 óra 25 perc (pihentetéssel együtt)    nehézség könnyű

Tojáslikőr, Teasütemény, Rum, Ünnep, Tél, Hangulat, Kényeztetés, Ajándékötlet

Oszd meg a receptet

Hozzávalók

375 g sima liszt

1/4 teáskanál szódabikarbóna

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

1/8 teáskanál őrölt fahéj

125 g szobahőmérsékletű vaj

80 g kristálycukor

80 g világosbarna cukor

1/2 teáskanál só

1 teáskanál rum (vagy 1/2 teáskanál rumaroma, vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat)

1 nagy szobahőmérsékletű tojássárgája

60 ml szobahőmérsékletű tojáslikőr

Rumos cukormáz:

250 g porcukor

1 teáskanál rum (vagy 1/2 teáskanál rumaroma, vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat)

1 evőkanál tojáslikőr

Elkészítés

  1. Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. Egyelőre félretesszük.

  2. A vajat és a cukrot egy robotgéppel közepes fokozaton habosra verjük (kb. 2-3 perc).
    Ezután alacsony fokozaton keverve hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojáslikőrt és a rumot. Addig verjük a vajas masszát, amíg jól összeáll.

  3. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és alaposan kikeverjük a tésztát. Legalább 3 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.

  4. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. 2 tepsit kibéleljük sütőpapírral, vagy szilikon sütőlappal.

  5. A tésztát 20 egyenlő részre osztjuk (kb. 1,5 evőkanálnyi adagok), korongokat lapítunk belőlük és egymástól távolabb a tepsikbe fektetjük őket. Két tepsiben, tepsinként 10-10 sütit készítünk. Kb. 9-11 perc alatt, aranybarnára sütjük őket.

  6. A sütőből kivéve a sütiket 2 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni őket.

  7. Most jön a cukormáz:
    Az összes hozzávalót egy villával jól összekeverjük, amit egy habzsákból (pici lyukat vágva rajta) a kihűlt sütikre csorgatunk és ízlés szerint megszórjuk szerecsendióval.

Kapcsolódó receptek