Tojáslikőr sütemény
rumos cukormázzal
„Ez a tojáslikőr sütemény finom, szó szerint „kézzel fogható” változata a közkedvelt ünnepi italnak!
A rumos cukormáz pedig „a pont az í-re”.”
ADAG 20 darab idő 3 óra 25 perc (pihentetéssel együtt) nehézség könnyű
Tojáslikőr, Teasütemény, Rum, Ünnep, Tél, Hangulat, Kényeztetés, Ajándékötlet
Hozzávalók
375 g sima liszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/8 teáskanál őrölt fahéj
125 g szobahőmérsékletű vaj
80 g kristálycukor
80 g világosbarna cukor
1/2 teáskanál só
1 teáskanál rum (vagy 1/2 teáskanál rumaroma, vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat)
1 nagy szobahőmérsékletű tojássárgája
60 ml szobahőmérsékletű tojáslikőr
Rumos cukormáz:
250 g porcukor
1 teáskanál rum (vagy 1/2 teáskanál rumaroma, vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat)
1 evőkanál tojáslikőr
Elkészítés
Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. Egyelőre félretesszük.
A vajat és a cukrot egy robotgéppel közepes fokozaton habosra verjük (kb. 2-3 perc).
Ezután alacsony fokozaton keverve hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojáslikőrt és a rumot. Addig verjük a vajas masszát, amíg jól összeáll.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket és alaposan kikeverjük a tésztát. Legalább 3 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. 2 tepsit kibéleljük sütőpapírral, vagy szilikon sütőlappal.
A tésztát 20 egyenlő részre osztjuk (kb. 1,5 evőkanálnyi adagok), korongokat lapítunk belőlük és egymástól távolabb a tepsikbe fektetjük őket. Két tepsiben, tepsinként 10-10 sütit készítünk. Kb. 9-11 perc alatt, aranybarnára sütjük őket.
A sütőből kivéve a sütiket 2 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni őket.
Most jön a cukormáz:
Az összes hozzávalót egy villával jól összekeverjük, amit egy habzsákból (pici lyukat vágva rajta) a kihűlt sütikre csorgatunk és ízlés szerint megszórjuk szerecsendióval.
Kapcsolódó receptek
Tojáslikőr sütemény
rumos cukormázzal
„Ez a tojáslikőr sütemény finom, szó szerint „kézzel fogható” változata a közkedvelt ünnepi italnak!
A rumos cukormáz pedig „a pont az í-re”.”
ADAG 20 darab idő 3 óra 25 perc (pihentetéssel együtt) nehézség könnyű
Tojáslikőr, Teasütemény, Rum, Ünnep, Tél, Hangulat, Kényeztetés, Ajándékötlet
Oszd meg a receptet
Hozzávalók
375 g sima liszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/8 teáskanál őrölt fahéj
125 g szobahőmérsékletű vaj
80 g kristálycukor
80 g világosbarna cukor
1/2 teáskanál só
1 teáskanál rum (vagy 1/2 teáskanál rumaroma, vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat)
1 nagy szobahőmérsékletű tojássárgája
60 ml szobahőmérsékletű tojáslikőr
Rumos cukormáz:
250 g porcukor
1 teáskanál rum (vagy 1/2 teáskanál rumaroma, vagy 1/2 teáskanál vaníliakivonat)
1 evőkanál tojáslikőr
Elkészítés
Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. Egyelőre félretesszük.
A vajat és a cukrot egy robotgéppel közepes fokozaton habosra verjük (kb. 2-3 perc).
Ezután alacsony fokozaton keverve hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojáslikőrt és a rumot. Addig verjük a vajas masszát, amíg jól összeáll.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket és alaposan kikeverjük a tésztát. Legalább 3 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. 2 tepsit kibéleljük sütőpapírral, vagy szilikon sütőlappal.
A tésztát 20 egyenlő részre osztjuk (kb. 1,5 evőkanálnyi adagok), korongokat lapítunk belőlük és egymástól távolabb a tepsikbe fektetjük őket. Két tepsiben, tepsinként 10-10 sütit készítünk. Kb. 9-11 perc alatt, aranybarnára sütjük őket.
A sütőből kivéve a sütiket 2 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni őket.
Most jön a cukormáz:
Az összes hozzávalót egy villával jól összekeverjük, amit egy habzsákból (pici lyukat vágva rajta) a kihűlt sütikre csorgatunk és ízlés szerint megszórjuk szerecsendióval.
Kapcsolódó receptek