A Lecsó egy klasszikus és hagyományos magyar étel, amit a legtöbb háztartásban ismernek és főznek, főleg nyáron és kora ősszel, amíg az igazi nap érlelte alapanyagok megtalálhatók a kertben, a piacon, zöldségesnél, vagy a boltokban. A magyar gasztronómia egyik alappillére, neve világszerte ismert.
De mitől is közkedvelt?
MIRE VAN SZÜKSÉGED A JÓ MAGYAR LECSÓHOZ?
Bármelyik változatot is készíted, az alábbi 6 összetevő elengedhetetlen hozzá:
JÓ ÉTELT CSAK JÓ ALAPANYAGOKBÓL LEHET KÉSZÍTENI!
Azt gondolhatod, hogy bármely paradicsom és paprika alkalmas a lecsó főzéséhez. Ennek az ételnek azonban csak néhány összetevője van, ezért elengedhetetlen a megfelelő paradicsom és paprika kiválasztása.
Az összetevők aránya és a vágás módja eltérő, mindenkinek a saját ízlése határozza meg. A hosszában vágott hagyma és paprika jobban megőrzi a tartását. A hosszan főzött, vastagabb húsú paprika pépesebb alapot ad, míg a vékony húsú fajták rövidebb hőkezeléssel roppanósabb állagúra készíthetők. Van, aki fokhagymát is tesz bele.
• Lédús paradicsom -> Ahogy már említettem, szaftos, puha, érett paradicsomot válasszunk. Ezek olyan érettek, hogy főzéskor gyorsan szétesnek és sűrű alapot képeznek. Ha kemény, éretlen, vagy koktélparadicsommal dolgozunk (ami inkább héj, mint hús), akkor hosszabb ideig tart főzés és előfordulhat, hogy nem tudunk annyi levet kinyerni belőle, ami a szafthoz szükséges.
• Fedő használata -> Fedő használatával egyrészt a kioldódó leveket a főzés végéig a lecsóban tartjuk, ami nem fog idő előtt elpárologni és nem kell vízzel pótolni.
Másrészt a lecsó hamarabb elkészül.
• Zsír helyett kókuszolaj? – Hagyományos módon a hagymát zsírban dinszteljük. A lecsót vegán formában fogyasztva a legközelebbi alternatíva a kókuszolaj. Miért? A zsírhoz hasonló textúrát ad.
MIVEL TÁLALJUK A LECSÓT?
A lecsót leggyakrabban könnyű ebédként, vagy vacsoraként szoktuk enni és jellemzően friss péktermékkel, finom, ropogós héjú kenyérrel együtt tálaljuk. Azonban, ha nem elégíti ki az ízlésünket csak a zöldségragú, megspékelhetjük némi fehérjével.
A következő két hozzávaló is hagyományos kiegészítő és ettől a lecsónk íze még teljesebb lesz.
Amennyiben gluténmentesen szeretnénk enni, kenyér helyett főzhetünk rizst, vagy krumplit is a lecsóba.
De variálható juhtúrós galuskával, tarhonyával, babbal, gombával, … stb.
Ahány ház, annyi lecsó!
Családomban a magyar lecsó a favorit, azonban számos nemzet konyhájában megtalálhatók határon túli, rokon változatai.
A teljesség igénye nélkül, íme néhány recept inspirációnak:
← ELŐZŐ CIKK
KÖVETKEZŐ CIKK →
Design torta galéria
Hogyan készíts frissítő Görögdinnye Mojitót?