Július végére a kertben nevelt paradicsom és paprika bokrok ontják magukról érett terméseiket. Ekkora mennyiségből azonban már főzni is muszáj, hogy ne vesszen kárba. És mit is főzhetnénk belőlük, mint egy jó lecsót!

A Lecsó egy klasszikus és hagyományos magyar étel, amit a legtöbb háztartásban ismernek és főznek, főleg nyáron és kora ősszel, amíg az igazi nap érlelte alapanyagok megtalálhatók a kertben, a piacon, zöldségesnél, vagy a boltokban. A magyar gasztronómia egyik alappillére, neve világszerte ismert.

De mitől is közkedvelt?

  • Mert kitűnő meleg reggeli, ebéd és vacsora is lehet.
  • Mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, számtalan módon variálható, szabadtéren, bográcsban is elkészíthető.
  • Lehet vegán, lehet vegetáriánus.
  • Alap változata nem tartalmaz sem glutént, sem laktózt.
  • Fogyókúrázóknak remek alternatíva, kitűnően beilleszthető diétába (pl. keményítőnap).
  • A hedonista húsimádók telepakolhatják füstölt húsfélékkel, kolbásszal, szalonnával.
  • A csípőset kedvelő ínyencek az elvetemültségük mértékétől függően készíthetik csak erős (bogyiszlói) paprikából, enyhébb csípősségi/erősségi fok eléréséhez őrölt chili, vagy cayenne bors hozzáadásával.
  • Ízlés szerint variálható, készülhet tojással, rizzsel, padlizsánnal……
  • Kiváló főétel egy szelet friss, roppanós héjú kenyérrel fogyasztva, de lehet számtalan ételben feltét, vagy köret is.
    .
    .
    .

    És még megannyi oka van! 🙂

MIRE VAN SZÜKSÉGED A JÓ MAGYAR LECSÓHOZ?

Bármelyik változatot is készíted, az alábbi 6 összetevő elengedhetetlen hozzá:

  • hagyma
  • paradicsom
  • paprika
  • csemege fűszerpaprika
  • zsiradék

JÓ ÉTELT CSAK JÓ ALAPANYAGOKBÓL LEHET KÉSZÍTENI!

Azt gondolhatod, hogy bármely paradicsom és paprika alkalmas a lecsó főzéséhez. Ennek az ételnek azonban csak néhány összetevője van, ezért elengedhetetlen a megfelelő paradicsom és paprika kiválasztása.

 

  • Paradicsom: Nagy és lédús paradicsomokra van szükségünk, mint a Húsparadicsom, vagy a Befőző paradicsom. Kulcsfontosságú a megfelelő fajta kiválasztása, mivel a lecsóhoz nem teszünk vizet, az ételünk lédússága a paradicsométól függ. A vastag, viaszos héjú, szárazabb fajtákat inkább hanyagoljuk erre a célra.

  • Paprika: Az autentikus magyar lecsó fehér húsú cecei zöldpaprikából, vagy némi erős paprikával (bogyiszlói) kombinálva készül. E hozzávaló terén azonban nagyobb szabadságfokkal rendelkezünk, jó bármelyik édes és fehér húsú fajta. A választásunk a főzési idő hosszát fogja befolyásolni. A vastagabb héjú fajtákat tovább kell főzni.

  • Hagyma: A lecsó csak és kizárólag vöröshagymával jó. Póréhagymával, medvehagymával, vagy újhagymával nem az igazi. Az autentikus változat makói hagymával készül.

  • Fűszerpaprika: Mindenkinek más az ízlése. Fontos, hogy egy jó minőségű, lehetőleg alföldről származó, házi, gazdag íz világú, tökéletes aromájú és természetes zamatú őrleményt használjatok.

Az összetevők aránya és a vágás módja eltérő, mindenkinek a saját ízlése határozza meg. A hosszában vágott hagyma és paprika jobban megőrzi a tartását. A hosszan főzött, vastagabb húsú paprika pépesebb alapot ad, míg a vékony húsú fajták rövidebb hőkezeléssel roppanósabb állagúra készíthetők. Van, aki fokhagymát is tesz bele.

  TIPPEK:

• Lédús paradicsom -> Ahogy már említettem, szaftos, puha, érett paradicsomot válasszunk. Ezek olyan érettek, hogy főzéskor gyorsan szétesnek és sűrű alapot képeznek. Ha kemény, éretlen, vagy koktélparadicsommal dolgozunk (ami inkább héj, mint hús), akkor hosszabb ideig tart főzés és előfordulhat, hogy nem tudunk annyi levet kinyerni belőle, ami a szafthoz szükséges.
• Fedő használata -> Fedő használatával egyrészt a kioldódó leveket a főzés végéig a lecsóban tartjuk, ami nem fog idő előtt elpárologni és nem kell vízzel pótolni.
Másrészt a lecsó hamarabb elkészül.
• Zsír helyett kókuszolaj? – Hagyományos módon a hagymát zsírban dinszteljük. A lecsót vegán formában fogyasztva a legközelebbi alternatíva a kókuszolaj. Miért? A zsírhoz hasonló textúrát ad.

MIVEL TÁLALJUK A LECSÓT?

A lecsót leggyakrabban könnyű ebédként, vagy vacsoraként szoktuk enni és jellemzően friss péktermékkel, finom, ropogós héjú kenyérrel együtt tálaljuk. Azonban, ha nem elégíti ki az ízlésünket csak a zöldségragú, megspékelhetjük némi fehérjével.
A következő két hozzávaló is hagyományos kiegészítő és ettől a lecsónk íze még teljesebb lesz.

  1. Tojás: A lecsóba tehetünk tojást elkeverve, vagy egészben belefőzve. Vegán alternatíva lehet a tofu-, vagy csicseriborsóliszt rántotta.

  2. Sült kolbász, vagy virsli: Nyilvánvalóan ezek is kiválthatók vegán „húskészítményekkel”.
lecsó_h

Amennyiben gluténmentesen szeretnénk enni, kenyér helyett főzhetünk rizst, vagy krumplit is a lecsóba.

  • Rizses lecsó: a már majdnem teljesen elkészült lecsóhoz olajban előpirított rizst teszünk, ami a lecsó szaftjában főve puhul meg teljesen.

  • Krumplis lecsó: a burgonyát megtisztítás után vékony szeletekre vágjuk és már a főzés kezdetén hozzáadjuk, így nem kell előfőzni.

De variálható juhtúrós galuskával, tarhonyával, babbal, gombával, … stb.

Ahány ház, annyi lecsó!

Családomban a magyar lecsó a favorit, azonban számos nemzet konyhájában megtalálhatók határon túli, rokon változatai.

A teljesség igénye nélkül, íme néhány recept inspirációnak:

Design torta galéria

Hogyan készíts frissítő Görögdinnye Mojitót?

Archívum